Studiobilder





Kamera: Canon Eos 400D
Bländartal: F/5.6
Exponeringstid: 1/50 sek
ISO -1600
Brännvidd: 35mm
Ingen blixt

En duktig fotograf är ungefär som en psykolog som försöker få fram det unika av en människa och lyckas få det på bild. Det är inte lätt alla gånger, och man kan börja fotografera barn - eftersom dem kan vara spontana, plus att de inte är lika medvetna om kameran. Bakgrunden bör vara neutral för att framhäva motivet och inte störa det unika ögonblicket. Fokusen sätter man oftast på motivets ögon. Mycket handlar om ISO, bländare, slutartider, komposition och ljussättning.

Sidoljus



Man kan ha olika ljus när man fotograferar, och det kan bli stor skillnad beroende på ifall det är motljus, sidoljus eller medljus. Det blir tydliga linjer och former när man fotar i sidoljus. Sidoljus uppstår då ljuset belyser motivet från sidan. Passar väldigt bra när man fotograferar porträttbilder. Ger som sagt ett uttryck för formers volymer och ytors strukturer.

DigitalFoto

En fototidning som verkligen rekommenderas är DigitalFoto. I tidningen finns det olika fotografer som ger tips om fotografering, och även om olika kameror. Detta är första numret jag (Lisa) har köpt, och jag har redan fått många användbara tips som jag inte visste innan. - Man kan aldrig bli fullärd, och det är det som är så bra. Hela tiden kan man lära sig något nytt, till exempel genom att läsa i tidningar och söka runt för att få mer skinn på näsan. - Det finns även redigeringstips i tidningen som man kan ha stor nytta av när man fotograferar. Detta numret kostade 75kr, kanske vissa tycker det är dyrt. Men det är absolut prisvärt!








Intervju med Louise Jörgensen

Andra personen vi har intervjuat är Louise Jörgensen, som också brinner för fotografering.


                    Bild på Louise. Andra bilden är en av Louises favoritbilder, som hon har fotograferat.


1. Vad har du för kamerautrustning?
Jag har en Nikon D90. Till den har jag 3 objektiv, Nikon normalzoomobjektiv 18-55 mm som jag inte använder så mycket just nu, men det passar till det mesta. Tamron macroobjektiv 90 mm som jag använder till ungefär allt. Nikon normalobjektiv 35 mm som jag använder nästan hela tiden, underbart objektiv! Sedan har jag även närbildslinser, fjärrutlösare & två kameraväskor.


2. Hur länge har du haft intresse för fotografering?
Mitt intresse för fotografering började 2008, om jag inte minns fel. Det började med att jag lånade mamma och pappas digitala kompaktkamera när vi var på ex. semester, sen blev intresset större och större, och till slut köpte jag mig en egen

3. 
Hur har du gjort för att bli bra på att fotografera? Till exempel läst i böcker o.s.v.
Jag har inte läst några böcker, varit på någon kurs eller något sådant, utan jag har lärt mig det mesta av min storebror.  Självklart har jag lärt mig på egen hand också!

4. Vad tycker du bäst om att fotografera? Porträtt, djur, landskap, närbilder.
Jag är nog en närbilds-tjej, det blir så fina bilder.
Men självklart gillar jag att fotografera en massa andra saker också!


5. 
Har du någon blogg eller hemsida som är aktiv?
På www.deviantart.com/lullsstar lägger jag upp bilder som jag har tagit, men jag driver även en 365-dagars blogg. Där lägger jag upp en bild om dagen i 1 år. Den bloggen är jag klar med 30 oktober 2011. En utmaning, men jag ska klara det!

6.
Ditt bästa tips till andra som fotograferar?
Prova dig fram! Det är det bästa sättet att bli en bättre fotograf på.
Våga fotografera på alla möjliga ställen! Det kan bli hur fina bilder som helst! 

Intervju med Frida Larsson

Vi har intervjuat Frida Larsson som går första året på Mediaprogrammet på Ljud- och Bildskolan i Nyköping, som är nystartat. Hon har ett mycket stort intresse för fotografering!



1 Vad har du för kamerautrustning?
Jag använder mig av en Nikon D80 som jag har fyra objektiv till; Kit-objektivet som jag fick med, men det använder jag mig inte av längre eftersom det inte var särskilt bra. Jag har ett Nikkor telezoomobjektiv på 70-300 mm brännvid, ett fast objektiv på 50 mm som är väldigt bra för porträtt samt att jag har ett allround objektiv på 18-105 mm som är rätt bra till det mesta.


2 Hur länge har du haft intresse för fotografering?
Det började ganska tidigt, det var när vi fick vår första digitalkamera och om jag inte minns helt fel så var det kanske 2003 vi köpte den, jag vet att jag fotade så mycket med den kameran att den faktiskt gick sönder, eller i alla fall blev väldigt konstig, och då kom jag underfund med att jag skulle köpa mig en systemkamera, en egen, för digitalkameran var egentligen familjens. Vilket jag gjorde den 26 december 2007 (den kameran jag har nu, Nikon D80) och då trappades mitt intresse fort upp i och med min egen kamera.

3 Hur har du gjort för att bli bra på att fotografera? Till exempel läst i böcker o.s.v.
Jag har läst på internet, tidningar, jag har praoat på en fotostudio - där jag lärde mig massor och jag har även läst manualen till min kamera säkert 30 gånger. Jag har även vågat prova mig fram och lekt med min kamera.

4 Vad tycker du bäst om att fotografera? Porträtt, djur, landskap, närbilder.
Det är svårt att säga vad jag tycker bäst om, men naturen är väldigt inspirerande och likaså djur. Så om jag måste välja så skulle jag nog säga natur och djur.

Detta är en av mina favoritbilder, som jag tog hösten 2010.





5 Har du någon blogg eller hemsida som är aktiv?
Ja! Jag har en blogg som heter fridalarssonphotos.blogg.se. Jag driver den för att visa vad jag gör på min vardag, dels i skolan och privat. Även för att få kritik för mina bilder, och utvecklas inom fotografering. Besök gärna!


6 Ditt bästa tips till andra som fotograferar?
Prova och lek er fram, ta alla möjligheter som finns att lära sig mer, prao, tidningar, internet och läs på manualen till kameran också. Det har hjälpt mig väldigt mycket i alla fall.

Redigering i photoshop -> Kurvor!

Ett redigeringsprogram som vi rekommenderar är Photoshop. I redigeringsprogram kan man exprimentera hur mycket som helst, och få ett riktigt häftigt resultat. Jag - Lisa - använder mig av Adobe Photoshop 7.0 som jag köpte för flera år sedan. Kostade 600kr. Priserna varierar helt beroende på vad det är för program man vill köpa. Jag redigerar mina bilder för att få skarpare bilder, ifall jag inte är helt nöjd med originalbilden. I detta inlägg ska jag ge tips på hur man enkelt gör en bild skarpare i Photoshop.


Originalbilden

Först börjar jag med att öppna upp mitt redigeringsprogram Photoshop. Jag går in på "Arkiv", sedan på "Öppna". Där väljer jag ut den bild som jag vill redigera. Jag går vidare till Bild -> Justeringar -> Kurvor. (Kolla bilden under)


Jag börjar med att trycka på "Ange vitpunkt", som jag har markerat som nummer 1, på bilden. När du markerat, trycker du på något vitt i din valda bild. Nästa steg är att "Ange gråpunkt", som jag har markerat som nummer 2, på bilden. Nu trycker du på något grått/silverfärgat. Nästa steg är att "Ange svartpunkt", som jag har markerat som nummer 3, på bilden. Nu ska du trycka på något svart.
Nu är du klar med kurvor - tryck OK!
När du ändrar kurvor, kan du få skarpare bilder.















När man gjort klart kurvor, kan man gå in på Bild -> Justeringar, och sedan trycka på "Autonivåer, "Autokontrast" och/eller "Automatisk färg". Beroende på vad man tycker ser bra ut. Blir det konstiga färger, och man inte blir nöjd, kan man trycka "ångra".


Efterbild! Jag har redigerat kurvor + autokontrast!
Bilden blev klarare, och inte lika mörk.

RSS 2.0